Klio-NS DOO

se bavi  distribucijom prahova za plastifikaciju renomirane austrijske firme TIGER Coatings GmbH, koji je svetski lider u proizvodnji  prahova . Široki izbor  RAL-ova,  efekata, naročito metalik boja i kvalitet su ono što proizvode TIGER Coatings izdvajaju od drugih.

U svakom momentu u fabrici  je na raspolaganju vise od 1.600 razlicitih nijansi boja, koje smo sposobni da u roku od 2 do 7 dana  isporučimo na Vašu adresu!

Takodje u mogućnosti smo da proizvedemo prah po bilo kojem vašem zahtevu koji odstupa od redovnog asortimana: po RAL Design, NCS, Pantone …ton karti, u količinama od 20 pa naviše kilograma u roku od 10-12 dana!

NOVO: 3D Metallic – prahovi treće generacije- ista vidljivost metalik efekta iz svih uglova posmatranja!

Za vise informacija možete posetiti sajt:

www.tiger-coatings.com

Žašto koristiti  TIGER prahove:

 • Ne sadrže teške metale, TGIC i ostale opasne materije.
 • Posedovanje Qualicoat, GSB, Qualisttel, AAMA certifikata.
 • Velika pokrivna svojstva tj. veća prelaznost u odnosu na postojeću konkurenciju.
 • Ravnomerno razlivanje boje, tj. lepša površina plastificiranog metala.
 • Optimalan odnos različitih granulacija sastojaka praha, tj. manja specificna težina praha što direktno dovodi do rezultata: više predjenih kvadrata po kg boje – 8-14 m2 po 1 kg praha.
 • Velika moć naelektrisanja, što rezultira dobrim lepljenjem za površinu (ne otpada prilikom transporta do peći).
 • Bonding tehnologija 2. generacije kod metalik boja , što za rezultat daje to da je površina metalik boja veoma ujednačena, a ne kao kod drugih proizvođača da u početku imate jako zasićenje metalicima, a posle toga sve slabije i slabije i da se dobija različit izgled  površine  od početka do kraja kutije.
 • Mogućnost isporuke u najkraćem roku na našem trzištu, od 2 do 7 dana.
 • Iskoristivost naših boja je blizu 100 %, zato što se povrat boje moze vršiti dok se boja ne potroši.
 • Stručna i tehnička podrška nas i naše fabrike u svakom momentu bilo kao savet ili u rešavanju vaših problema u plastifikaciji.

Proces plastifikacije

Elektrostatsko plastificiranje – područje primene:

 • gradjevinarstvo – stolarija, fasade
 • celicne konstrukcije
 • Sport i razonoda – BIKE sppot
 • delovi za poljoprivrednu mehanizaciju,  automobilsku industriju.
 • ind. medicine i elektronike, industrija mašina i alata
 • klimatizacija

Elektrostatska plastifikacija, tj. farbanje praškastim lakom je najsavremenija metoda farbanja i zaštite svih vrsta metala. Smatra se ekološkom i za okolinu najprihvatljivijom metodom zaštite metala. Navedeni proces zaštite bez razredjivača i teških metala pruža široku paletu mogućnosti.
Plastifikacija se sastoji iz vise faza:

 • Priprema ili odmašćivanje elemenata koji se plastificiraju
 • Nanošenje praha pomoću posebnih pištolja (tribo ili korona sistem)
 • Polimerizacija ili pečenje elemenata na koji je prethodno naneta boja
 • Skupljanje i prosejavanje praha i vraćanje na ponovno farbanje.

Svaki od ovih postupaka je bitan za kvalitet plastifikacije i kao i utroška boje i energije.

Postoji više načina za odmašćivanje, od peskiranja do hemijske pripreme, ali je zbog učinkovitosti i cene preovladala hemijska priprema. Kod nas se dosta ne vodi računa o samoj pripremi, i zbog toga se javlja dosta problema, jer se firme jako malo bave problemom odmašćivanja, a to je jedan on najbitnih preduslova za kvalitetnu plastifikaciju.
Nanošenje praha se vrši pomoću pištolja u kabinama namenjenim za prskanje. Od kvaliteta ove opreme zavisi sama potrošnja praha odnosno proces rekuperacije –  vraćanje praha u ponovni sistem za farbanje. Kada je oprema neadekvatna , kada su  loši filteri i neodgovarajuća sita za prosejavanje( obično su sita veća od potrebnih)  i više boje završava u kanti za djubre ,čak i do 30 %.   Tako se u lošim sistemima gde je nemoguce adekvatno čišćenje kabine  prah   meša i praktično postaje  neupotrebljiv za ponovnu upotrebu .
Takodje u zavisnosti od proizvodjača praha zavisi koliko će boje završiti u kanti za djubre . Proizvodjači lošijeg kvaliteta praha , da bi mu snizili cenu po kg, ubacuju tzv.kredu , kao i  veći procenat   praha sa sitnom granulacijom (ispod 15 mikrona), čime se dobija samo  težina  praha u pakovanju ali ne i kvalitet –  kod takvog praha  je prelaznost manja, lošije je “lepljenje” na objekat farbanja (više praha zavrsi  u vazduhu i  u sistemu ciklona i djubretu  a ne na povrsini objekta koji treba da se ofarba).
Od kvaliteta pištolja takodje zavisi kakvu ćete površinu dobiti. Prahovi nove generacije  iz kojih su izbačeni teški metali  zahtevaju naelektrisanje od 100 kV. Samo oni mogu postici ravnomerno nanosenje praha, dobro prijanjanje i zastitu   pri preporucenom nanosu od  60-80 mikrona. Time se sprecava prekomerno nanosenje ali pojava takozvane “narandžine kore”.

I na kraju,  par reči o polimerizaciji i  pećima,  kao jos jednom  bitnom delu plastifikacije. Od pouzdanosti ovog segmenta zavisi kako ce izgledati vas proizvod.

Najbitniji    parametar je temperatura pečenja. Ono sto retko ko obraća paznju, je to da navedena temperatura pečenja koja se nalazi na kutijama prahova  u stvari znači temperaturu samog elementa koji se peče  , a ne temperaturu vazduha unutar peći.

Ovaj problem se naročito javlja prilikom pečenja debljih elemenata, gde razlika izmedju ove dve temperature iznosi i do 40 stepeni, a za posledicu ima da se boja ne polimerizuje dovoljno i da se prstima moze oguliti. Takodje je važno da peć ima sistem mešanja vazduha, kako bi se izjednačila temperatura u okviru peći. Tokom obilaska radionica i fabrika za plastifikaciju primetili smo da skoro niko nema dimnjak za ispuštanje dima koji se javlja prilikom pečenja boje, a trebalo bi.Ovo je bitno iz vise razloga : prvi je da radnici pri otvaranju peći direktno ne udišu dim, a drugi  je što se nedostatak dimnjaka i zadržavanje dima u pećima reflektuje na površinu elemenata, tako što ga matira, te prava boja ne može da dodje do izražaja.

Sledeci korak u plastifikaciji je skupljanje- rekuperacija  praha. Razlog prelaska mnogih firmi sa mokrog farbanja na plastifikacu je upravo u  uštedi boje, a mogućnost vraćanja boje u ponovno farbanje je velika prednost plastifikacije i ogromna ušteda u farbanju proizvoda.
Sistem se sastoji od ciklona sa filterima i otresačima i na kraju sa sitima za prosejavanje boje. Vec smo napomenuli da ne odgovarajući filteri i loša boja direktno uticu na povećanu potrošnju praha , jer sitna granulacija praha ide direktno u djubre (jer ih usisaju cikloni i proslede u otpadni depo) .  Sito treba da je odredjene veličine okaca, da bi istinski prosejala prah i omogucili da se čist prah vrati na ponovno farbanje.

Dokumentacija

Prahovi za unutarnju primenu (epoxi poliester)
Prahovi za spoljnu primenu (poliester)
Temeljni
prahovi